Woonhuis Dorpsstraat Zwaag

Omdat het de wens van de opdrachtgevers was om een volledig woonprogramma op de begane grond te realiseren, moesten we de bouwenvelop maximaal invullen. De basis van het woonhuis is daarom een vierkant grondplan, met aan de achterzijde een aanbouw voor een garage.

Door de afmetingen van het vierkant zou er weinig daglicht kunnen toetreden in het hart van het huis. Daarom hebben we de kap op de verdieping in een u-vorm uitgevoerd. Door middel van een lichtstraat in het hart van het vierkant kan daglicht nu op een centrale plek de leefruimte binnentreden.

Van de maximale bebouwing hebben we vervolgens diagonaal een deel weggesneden. Hierdoor ontstaat een terras aan de zon- en tuinzijde en opent het huis zich als het ware naar het licht en de tuin.

Een deel van het weggesneden huis is teruggebracht in de vorm van een glazen serre. Deze serre is één van de belangrijkste leefruimten van het huis en vormt de schakel met de tuin. Door de diagonale snede ligt de serre verborgen achter de voorgevel.